Hva kan du spise i stedet for hvetekim?
Om du har vært på kurs med undertegnede, kan du ikke ha unngått å høre om hvetekim og at det har mulige fasteimiterende effekter. Hvetekim er en spesielt god kilde til stoffet spermidin. Men hva om du ikke liker hvetekim eller av ulike grunner ikke kan spise gluten, finnes det andre gode kilder til det fasteimiterende stoffet spermidin?
Mengden spermidin kan variere kraftig ut ifra hvordan en matvare er prosessert, lagret og - for de kildene til spermidin som er vegetabilske - hvordan dyrkningsforholdene var. Men om det tas utgangspunkt i gjennomsnittsverdier, og kombinerer tall fra ulike publikasjoner kan følgende grove anslag for hvor mye du trenger å spise av andre matvarer for å få i deg en god dose med spermidin (tilsvarende 2 spiseskjeer hvetekim, dvs. 10 gram hvetekim):
Cheddar: 12 gram
Soyabønner: 17 gram
Sopp: 27 gram
Biff: 30 gram
Grønne erter: 41 gram
Kyllinglever: 50 gram
Brokkoli: 69 gram
Mango: 81 gram
Det skal med andre ord ikke så mange grammene til av enkelte matvarer for å få i seg en god dose med spermidin. Her er de matvarene som er relativt vanlige i kostholdet og som inneholder mest valgt ut. Det finnes spermidin i mange andre matvarer enn de som er nevnt her, slik at alle som spiser variert får i seg en viss minimumsmengde med spermidin. Men til sammenligning vil du for eksempel trenge å spise 16 ganger så mye kiwi for å få i deg samme mengde spermidin som i mango. Kiwi ligger midt på treet (medianen) hva gjelder spermidininnhold om vi rangerer matvarene som er testet totalt sett. Oster, enten de er langtidslagrede eller ikke, vil også ha store forskjeller i mengden spermidin de inneholder.
Et gjennomsnittlig inntak av spermidin i befolkningen ligger på 10 mg per dag. To spiseskjeer hvetekim inneholder omtrent 2,5 mg spermidin.